Nederlands
 
 
Vign_titremodulegauche
Nog meer voor uw site

Kies voor een professionele en efficiente website
 
Vign_titremodulegauche
Het beste voor uw site

Verkoop uw producten of diensten online en verhoog uw omzet met een e-winkelsite
 
Vign_sep
 
Vign_titremodulegauche
 
Vign_fensud
Vertel ons over uw site en hij kan binnenkort worden gekozen als site van de week of zelfs in de kijker worden gezet in een artikel Insight over onze klanten! Verhoog uw zichtbaarheid en deel uw websuccessen met de hele WebSelf-gemeenschap!
 
Vign_titremodulegauche
Meer zichtbaarheid!
U houdt van WebSelf? Nee, eerder geweldig?
U heeft een enorm plezier ondervonden in het maken van uw site of bent u altijd verrast door de eenvoud van WebSelf? Laat het ons weten!
We verzamelen getuigenissen van onze klanten. Stuur ons uw ervaringen via het formulier voor uw kans om te worden gepubliceerd in onze nieuwsbrieven!
 

Woordenlijst voor Webmasters

06/11/2012 12:06:58
Vign_fsd_all
De webwereld is niet altijd gemakkelijk te begrijpen voor beginners. Omdat WebSelf zich op een breed publiek richt en aangezien velen slechts een beperkte Internetkennis hebben; Hebben we besloten een woordenlijst op te stellen op basis van de meest voorkomende vragen en de woorden die makkellijk verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd. We hopen dat deze lijst nuttig zal zijn. Alhoewel u waarschijnlijk al enkele termen uit deze woordenlijst zult kennen is het mogelijk een dieper inzicht te verkrijgen bij een tweede herlezing!


Webbrowser
Een webbrowser is een softwareprogramma dat gebruikt wordt om toegang te verkrijgen tot het World Wide Web (WereldWijde Web). Dit is het programma dat u gebruikt wanneer u een website bezoekt. Technisch gezien handelt is het op zijn minst een http-client. Er zijn verschillende browsers beschikbaar voor desktops en mobiele apparaten: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome, Safari en Opera zijn allemaal voorbeelden.

Domeinnaam
Een domeinnaam is het adres van uw website. Hij wordt geschreven als www.NaamVanDomein.com of eventueel met andere extensies (. nl,. Net. Org, etc ...). Dit is het leesbare adres waarop uw site beschikbaar is.

De technische betekenis van een domeinnaam komt erop neer dat het een IP-adres in woorden weergeeft en dus als ‘masker’ dienst doet. Het doel van een domeinnaam is het gemakkelijker te maken een adres te communiceren en onthouden via welke een set servers (website, e-mail, FTP, ...) beschikbaar is. Wikipedia.org is bijvoorbeeld gemakkelijker te onthouden dan 91.198.174.2, wat het eigenlijke IP-adres is.

IP-Adres
Een IP-adres(Internet Protocol) is een uniek identificatienummer dat aan ieder apparaat wordt verstrekt dat zich via een informacanetwerk met het internet verbindt. Deze verbinding wordt over het algemeen gepresenteerd door een decimale representatie met vier getallen tussen 0 en 255, ieder gescheiden door punten. Een voorbeeld hiervan is: 2.148.56.227

URL
(In het Engels Uniform Resource Locator, letterlijk ‘ Uniforme LokatieZoeker’). Het woord kan worden vervangen door de term web-adres. Een URL is een tekenreeks die wordt gebruikt om data vanaf het internet op te halen. Het is de toegangsdeur voor het ophalen van de inhoud van webpagina's, zoals afbeeldingen, tekst enz. Een URL omvat een domeinnaam zowel als plaats waar de bestandsnaam zich bevindt. Bijvoorbeeld, de URL (of webadres) van de Help-pagina van WebSelf is http://www.webself.net/aide.ws, oftewel de sitenaam gevolgd door een schuine streep en pagninanaam.

Domeindoorverwijzing
De doorverwijzing van een URL is een techniek die het mogelijk maakt één webpagina via verschillende URL’s te kunnen bereiken. Verschillende domeinnamen kunnen naar één uiteindelijke site doorverwijzen. Dit is praktisch wanneer een domeinnaam beschikbaar is onder verschillende landextensies. U bereikt bijvoorbeeld dezelfde site wanneer u www.PayPal.com, of WWW.PayPal.be of www.PayPal.nl intypt.

EPP-sleutel (Extensible Provisioning Protocol - Autorisatiecode)

Deze code wordt gebruikt om een domeinnaam van een provider naar een andere provider over te kunnen schakelen. Deze sleutel is alleen beschikbaar wanneer een domeinnaam ontgrendeld is en klaar is om te worden overgedragen.

Whois

Whois (samenvoeging in het Engels van Who en Is, wat “wie is?” betekent) is een zoekservice die door Internet-providers wordt aangeboden, zoals de providers van domeinnamen om informatie over een IP-adres of een domeinnaam op te vragen. Het is een vergelijkbaar met de koopakte van uw domeinnaam. U kunt er een contact adres, datum van aankoop, vernieuwingsdatum, etc.. vinden.

Provider
Een provider is een bedrijf die domeinnamen beheert en de accounts van honderden gebruikers beheert. Dankzij hun diensten kunt u één of meerdere domeinnamen opkopen, of beheren.

DNS
(Engels: Domain Name System, oftewel de systeem van de domeinnaam) Een DNS is een service die de data op een domeinnaam kan vertalen in verschillende soorten datatypen, bijvoorbeeld de IP-adressen van het apparaat waartoe het behoort. Wanneer u een URL in uw browser intypt, geeft de DNS uw IP-adres door aan de dienst waarmee uw computer zich wil verbinden. Deze dienst kan u vervolgens doorverbinden met de computer die de gegevens bevat die u zoekt. Het is een netwerk van servers die allemaal met elkaar verbonden zijn. Een webserver is een computer waar een programma op staat die in verbinding staat met andere webservers en die het dankzij de dataoverdracht van de ene server naar de andere het mogelijk maken een webapplicatie te bereiken. Een webserver is software die parallel meerdere taken kan uitvoeren. De meeste computers gebruiken webservers om zich met het internet te verbinden en deze webservers zijn de opslagplaats voor de websites op het World Wide Web. Andere typen servers worden gebruikt voor het intranet en hosten de interne documenten van een bedrijf, administratie, enz..


Zoekmachine
Een zoekmachine is een programma waarmee u middelen (webpagina's, afbeeldingen, videobestanden, enz.) kunt vinden. Hiervoor worden specifieke woordcombinaties gebruikt, ook wel trefwoorden genoemd. Er zijn sites die zijn gewijd aan zoekopdrachten op het internet zoals Google, Bing, of Yahoo! Er zijn ook zoekmachines die op een kleinere schaal werken en alleen de inhoud van een website doorzoeken, zoals op de meeste websites. Deze laatste categorie doorzoekt de volledige inhoud van de site.

Zoekmotoren kunnen zoekopdrachten op het web uitvoeren omdat ze “robotten" gebruiken (ook wel bots of crawlers genoemd) die regelmatig een hele lange lijst met sites automatisch doorlopen (zonder menselijke tussenkomst, wat dus niet hetzelfde is als telefoongidsen) om nieuwe adressen (URL’S)te vinden. Ze volgen de hyperlinks (de pagina's die verwijzen naar elkaar) die ze vinden op elke pagina die ze bereiken. Elke gemarkeerde pagina wordt vervolgens geïndexeerd in een database waar gebruikers toegang tot hebben door het invoeren van zoekopdrachten.

Referencering (SEO - Search Engine Optimization)

Referencering is de actie van het optimaliseren van de inhoud, de broncode en de structuur van een website om zijn positie in zoekopdrachten te verbeteren omdat hij reageert op bepaalde zoektermen in specifieke zoekmachines. Referencering omvat ook de inschrijving in zoekmachines en business directories, zowel als diverse web-strategieën om effectief te voldoen aan de klasseringscriteria van zoekmachines.

Hyperlink
Een hyperlink of kortweg link, is een verwijzing naar een pagina die een gebruiker doorstuurt naar een ander document op een andere website of op een andere pagina op dezelfde website. Hyperlinks worden vooral gebruikt op het internet om de overgang van één webpagina naar een andere mogelijk te maken met één simpele klik.

Metadata (metagegevens)
Metadata is een onderdeel van een website en de referencering. Metagegevens zijn genest in de HTML-code van webpagina’s om onder andere de paginatitel, beschrijving van de pagina, en trefwoorden voor deze pagina aan zoekmachines door te gegevens. Deze informatie is nuttig voor een referencering bij de meeste zoekmachines.

HTML
HMTL (Engels: Hypertext Markup Language) is een programmertaal die speciaal is ontworpen om webpagina’s weer te geven. Het is een taal die gebruik maakt van speciale labels om naar specifieke weergaven te verwijzen waarmee u hypertext kunt schrijven. HTML wordt gebruikt om een structuur en semantieke inhoud aan webpagina’s te geven en maakt het eveneens mogelijk om verschillende multimedia zoals afbeeldingen, formulieren en programmeerbare elementen in de pagina op te nemen. HTML wordt vaak gebruikt in combinatie met programmeertalen (JavaScript) en presentatievormen (Cascading Style Sheets).

Javascript
JavaScript is een scripttaal die voornamelijk gebruikt wordt in interactieve webpagina's maar ook op servers.

Broncode
Broncode is een reeks instructies in een programmeertaal van hoog niveau - die geïnterpreteerd kan worden door mensen met de benodigde kennis -, welke via een computerprocessor worden omgezet in een programma, webpagina of applet op een computer.

Flash
Adobe Flash of kortweg Flash, verwijst naar de Adobe Flash Player een multimedia-software die wordt gebruikt om inhoud voor web-applicaties, games en video's te maken en weer te geven. De Flash Player werd oorspronkelijk ontwikkeld en gedistribueerd door Macromedia en heette voorheen Macromedia Flash voordat Adobe Systems in 2005 het bedrijf overnam. De Flash Player is een client-applicatie die compatibel met de meeste browsers,met uitzondering van de mobiele apparaten van Apple. Deze software maakt het mogelijk om vectorafbeeldingen en bitmaps weer te geven die worden geschreven in een scripttaal genaamd ActionScript.

FTP-server
Een FTP-server (File Transfer Protocol of BestandsOverdrachtProtocol) Transfer Protocol) maakt de overdracht van bestanden via het internet mogelijk. De bestanden die nodig zijn om een webpagina weer te geven kunnen dankzij dit protocol op een webserver worden gehost, waardoor bestanden over ter wereld toegankelijk zijn. Sommige diensten, zoals WebSelf hebben niet een FTP-server nodig omdat ze gebruik maken van een applicatie die al op het internet is. Wanneer u bijvoorbeeld bestanden uploadt met behulp van onze modules worden deze gekopiëerd naar onze servers en vanaf daar direct gehost.

Hosting
Een Website-hosting (of webhost) is een bedrijf die websites levert aan gebruikers welke ontworpen en onderhouden worden door derde personen. Ze slaan gegevens van sites op de servers van hun bedrijf op. De hoofdactiviteiten van een webhost zijn het installeren, repareren, beveiligen, regelmatig veiligheidsupdates uitvoeren van software om cyberattacks te verhinderen en door klanten gewenste technologische oplossingen te installeren op internet-servers.

Bandbreedte
De bandbreedte is de capaciteit die is toegewezen voor het overdragen van gegevens aan bezoekers van uw site waarmee uw site zichtbaar is. Hoe hoger de bandbreedte, hoe meer bezoekers een site tegelijkertijd kan ontvangen.

Diskruimte

Dit is het geheugen dat wordt gebruikt voor het opslaan van uw gegevens op de harde schijf van een server. Wanneer u de diskruimte verhoogd kunt u meer bestanden (afbeeldingen, video's) online zetten.

SSL
Het beveiligingsprotocol SSL (Secure Sockets Layer) wordt gebruikt voor het veilig uitwisselen van gegevens via het internet. In de browser wordt een hangslot of sleutel weergegeven wanneer een transactie gecodeerd of beveiligd is in de onderste hoek van het scherm en links in de adresbalk. Dit adres wordt overigens meestal in het groen weergegeven. Een SSL-adres wordt altijd voorafgegaan door de term https.

Verkeer
Het verkeer is de hoeveelheid gegevens die via de bandbreedte kan worden uitgewisseld. De termen aantal bezoekers en het aantal pageviews van uw website zijn de meer bekendere termen die refereren aan het verkeer van een site.

Webmaster

De webmaster is de persoon die de verantwoordelijkheid heeft voor alle taken verbonden aan een website.

Webmail
Een webmail is een e-mailadres die toegangelijk is via het internet. U kunt hiermee online uw e-mail beheren. Webmail is toegankelijk vanaf elke computer, waar ook ter wereld. Gmail, Hotmail en Yahoo zijn allemaal Webmail diensten.

Phishing / phishing

Phishing wordt door fraudeurs gebruikt om persoonlijke informatie te verkrijgen wat ook wel identiteitsdiefstal wordt genoemd. Bij het gebruik van deze techniek gelooft het slachtoffer dat contact met hem wordt opgenomen door iemand waarin hij vertrouwen kan hebben zoals een bank, overheidsinstantie, enz.. – Het doel is het slachtoffer zijn persoonlijke informatie te laten geven: wachtwoord, creditcardnummer, geboortedatum, enz.. Het is een type computeraanval die gebaseerd is op social engineering. Phishing kan e-mail, vervalste websites of andere elektronische middelen gebruiken.

Spam of junkmail
Spam, of ongewenste e-mail is ongevraagde elektronische communicatie, die we over het algemeen het vaakst per e-mail ontvangen. Meestal gaat het om massamailings die worden verstuurde voor commerciële doeleinden.

AntiSpam
Een antispam is een programma die probeert zoveel mogelijk ongewenste e-mails te elimineren.

Cookies
Cookies, in de informaticawereld, zijn gecodeerde berichten die worden verzonden door websites, met inlichtingen over u, en opgeslagen worden op uw harde schijf. Wanneer u zich opnieuw verbind met de site stuurt uw computer de cookie naar de website waardoor de interface zich aan kan passen aan uw voorkeuren. Cookies kunnen alleen worden gelezen door de site die hem heeft afgegeven en kan alleen informatie bevatten die de gebruiker vrijwillig aan de site heeft doorgegeven.

Error 404
Error 404 is een foutcode die is vastgesteld door het HTTP1-protocol. Deze code wordt teruggestuurd naar de http-server om aan te geven dat de gevraagde informatie (meestal een webpagina) niet bestaat. Sommige webbrowsers geven het bericht "404 File Not Found" (Engels voor "bestand niet gevonden") weer aan de gebruiker.

Netiquette
Netiquettes waren eerst informele regels die vervolgens zijn vastgelegd in een overeenkomst als gedrags- en beleefdheidregels waarvan het gebruik wordt aanbevolen op de voornaamste internetmedia. Elke site kan zijn eigen netiquette vaststellen, zoals WebSelf doet op zijn Facebook-pagina.

E-reputatie
De e-reputatie, ook wel web-/cyber-/digitale-/online–reputatie, genoemd is de gemeenschappelijke visie van informatie, adviezen, uitwisselingen, opmerkingen en roddels op het Web die mensen van een entiteit/merk/persoon/rechtspersoon- of object hebben, of deze echt of fictioneel is, en eventueel een reële naam of pseudoniem gebruikt.
En nu is het uw beurt. Heeft u vragen over uitdrukkingen die op het Internet gebruikt worden en die u niet begrijpt, of waar meer informatie over zou willen hebben?
Gepost door Maude •   Een commentaar toevoegen  0 commentaren

Over
Partnerschap
Een website maken  •  Eigen website maken  •  Eigen website bouwen  •  Hoe maak ik een website?  •  Maak een webwinkel
Community
RSS YouTube Twitter
Facebook FlickR Pinterest
WebSelf® is een geregistreerd handelsmerk, specialist in webdesign voor MKB-KMO. © Copyright, 2007-2012
Een website maken met WebSelf